Жанавурни Сик1

Сажидин Саидгасанов
ЖАНАВУРНИ СИКI
(Махунин бинедаллаз)

Чуьл гегьенш я, ризкьи масан,
Яшамиш жез четин хьанвай.
Кьуьд алукьай чIавуз йисан,
Живедикай батин хьанвай.

Гьа и чIавуз мичIи тама,
СикI къекъвезвай ем тачагъиз.
Гьикьван туртIан япар кьама?
Ял ядай вахт-дем тачагъиз.

Тамун кьиле, тарар кьери,
СикIрез аскIан кIвал акуна.
Кьуьзуь хьана, кьена къари,
Дишегьлийрин къал акуна.

Секин хьанвай тамун кьуд пад,
Дуьньяни кваз мичIи хьанва.
СикIрен сивяй, гишин яз яд
Физвай, руфун ичIи хьана.

СикI илифна  ичIи кIвализ,
ХъуьтIуьн раж нез, къариди тур.
Гаф авачир гъвечIи кIвализ,
Къах авай – са яцран ятур.

Ини-анихъ тамашна сикI,
КIвач галкIана, татаб хьана.
КилигайтIа, аватна рикI,
Вилик квайди – ктаб хьана.

Ктабдин са-са ахъайна чин,
Къекъвей цIарар-гафар тир кьван.
Гьич кьил акъат тийир вичин,
Гьар жуьредин гьарфар тир кьван.

Са кар-кеспи авачирдаз,
Машгъул жедай сенят хьана.
Дуьньядихъ вил галачирдаз,
Недай ризкьи кьегьят хьана.

СмкIрез йифиз ксай чIавуз,
Акун тавур ахвар хьанач.
Туп хьиз хкаж хьана цавуз,
Аватай сикI ярхар хьана.

Гагь рак гатаз, гагьни дакIар,
Жанавурдик къал акатна.
СикIре чуьнуьх авур якIар.
Акур чIавуз квал акатна.
-Салам алейк! -Алек салам! –
Вагьшияр кьвед таниш хьана.
-Вуч затI ятIа течир калам,
И бахт  вал гьикI багъиш хьана?

-Гьикьван уьмуьр гьалда тама?
Камун кьииз завалдик квай?
Къе захъ хьанва зи кIвал-чума,
Фекьи я зун кавалдик квай.

Тарсар гуда, Кьуран кIелда,-
СикI рахана цавай-цавай-
Месэлаяр регьят гьялда,
ГьакI акъвазиз жезвач завай!

Жанавур – кьил рехи авам,
СикIрен тапан чIалахъ хьана,
Жанавурди лугьуда – ам
Лап заз кIандай кIвалах хьана!

-Захъни ава шарагар вад,
КIелиз-кхьиз чир авуртIа?
Ришветарни гуда за мад,
Заз ви гардан кIир авуртIа.

-Ришвет-шеле кIандач артух,
Тарсар гуда Аллагь патал.