Вже поля пожовтiли...

Борис Смыковский
“ ... Русалка Польова
(шепче, схилившись Мавці до плеча)
Чи ж не трапляється часом у полі
гострим серпочком поранити руку?
Сестронько! зглянься на муку!
Крапельки крові було б для рятунку доволі. –
Що ж ? Xіба крові не варта краса?
Мавка
(Черкає себе серпом по руці, кров бризкає на золоті коси Русалки Польової)
Ось тобі, сестро, яса..”
                Леся Українка “Лісова пісня”.

Вже поля пожовтіли, хоч спека зійшла.
Переджнивне згасання очей волошкових.
Немов сирота, бродить русалка в житах,
Жалісливо вимолює людської крові.
Пожалію. Розкрию їй серце своє.
Багряніє яскраво любов, загадково.
- Хто тобі, синьоока, ще стільки наллє
Нерозтрачених смутків і жалю, і болю?
Хто тобі ще наповнить тривогою ніч,
Хто тебе ще покличе під місяць уповні?
Перелесник примчить до тебе восени,
А допоки натішся по вінця, уволю...
Що залишиться потім?
                Лиш голі поля.
Не вернеться русалка з лугів вечорових.
Десь брестиме під зорі причинна душа,
Дожидаючи осінь та згублену долю.