Часопис

Ангелина Соломко
09.11н/ст - пам'ять преподобного Нестора літописця
День всеруської писемності і культури

до 900-річчя створення "Повісті врем'яних літ"

Дзвін молитовної тиші,
Мирне тремтіння лампад.
Тут спочива Літописець...
Часу оспіваний лад!

Не шоломи,  не знамена
Раку вінчають ченця — 
Древні і мудрі письмена,
Стежка народів в світах.

Книга,  розгорнута в Вічність,
Від потаємних глибин...
Мчали віки і століття;
Інші вже ріки текли.

Інші жили вже народи.
Сильний ставав над слабким,
Та первозданний розподіл
В світі ніхто не змінив.

Мудрий, з небес даний Нестор,
Все те від віку зібрав:
В книгу, що плетену берестом,
Долі народів вписав,

Як розселялися люди
Від сивих ноєвих днів,
Від вавілонської згуби —
Збарвлені сім 'ї землі!

Той Вавілон-мішанина -
Стільки у світ новизни!..
Стільки ж бо мов породила
І за собою...війни!..

І серед скрежету, бранок
Тих войовничих племен
Плем' я достойне — слов' яни
Гідно Дунай обійме!..

Що вже тіснили тих славів!
Челядь уся кочова...
Небо дорогу вказало
Русам на берег Дніпра!

Правили Руссю варяги,
Мов в бурю той корабель:
Спокій,  достаток,  відвага,
Множилось щастя людей...

Правили Києвом стольним
Славні Аскольд та ще й Дір.
Ратним ходили походом
На Цареград,  Божий дім.

ЗмІцнили межі державні
Славні Аскольд та ще й Дір;
Аби не сміли погані
Київське небо будить..

Та в Цареграді могутнім
Зрів Аскольд силу з небес:
Риза Пречистої...буря...
Душі ввела в Святий Хрест!

Світлом Христа,  немов сонце,
Сяяв з дружиною князь;
В Град свій вертав...та злодолець
Страту йому готував...

Русь ще так довго блукала...
 Хибним богам — всі дари!
Князя Святого діждала:
Русь обновилась в Дніпрі!

Дзвін молитовної тиші.
Мирне тремтіння вогню.
...а Літописець все пише
Повість-часопис свою!
             08.11.13