Кладовище чорнiе за селом

Вера Кухарук
Кладовище  чорніє  за  селом,
Підсліпувато  блимає  каплиця.
Дзвін  калатає,  наче  б'є  чолом...
О,  Господи,  невже  це  мені  сниться?

На  цвинтарі  по  пояс  бур'яни,
Подекуди  вони  -  у  зріст  людини.
Ще  ягоди  чорніють  бузини,
Лежать  рядами  тихо  всі  родини.

Могила  мами...  похилився  хрест...
На  всю  могилу  розрослась  калина.
З  докором  Янгол  дивиться  з  небес:
Що,  совісті  лишилась  крапелина?

А  поряд  батько,  і  його  дідусь,
У  другому  ряду  -  бабця  Килина,
Бабуся  Дарка,  дід  Арсен...  зігнувсь
Хрест  кам'яний...  упала  на  коліна

І  стримати  не  можу  гірких  сліз.
Як  боляче,  коли  побачиш  рідних,
Які,  мов  сироти,  лежать  серед  беріз,
В  умовах  геть  таких  людей  не  гідних.

До  неба  тягнуть  руки  ясени,
Схилилися  в  молитві  сиві  вишні.
Огов,  ви  де,  коханії  сини?
Де  невісти  поважні,  такі  пишні?

Онучок  вже  великий  і  ставний
Не  прибіжить.  І  від  дітей  ні  звістки.
Каштан  впаде  у  прихисток  земний,
Один  зросте  весною  серед  пустки.

Розкішний  хміль  позаплітав  двори.
Ще  поросли  городи  бур'янами.
Коли  це   було,  літньої  пори
Щоб  батько  не  косив  траву  з  синами?

Сини  повилітали  із  гнізда,
Двір  батьківський  буяє  споришами.
Хатиночка-сирітка,  аж  руда,
Не  раз  до  глини  вимита  дощами.

Дах  хати  -  голі  ребра...  вітру  свист...
Старенька  груша  простягає  руки.
А  сум  старанно  пише  в  осінь  лист
Про  зустрічі  рідкі  й  гіркі  розлуки.

Позаростали  до  хатів  стежки,
Ворота  покосилися...  руїни.
Порозсихались  ночви  і  діжки,
Забуті  села  бідної  країни.