Шон Маклех -20-Дерево на холме

Катерина Крыжановская
Дерево на пагорбi
Шон Маклех

«І тоді зібрались ірландці на свято бика. По звичаю, на цьому святі вбивали бика, один з мужів наїдався м’ясом досита і пив відвар, а потім над ложем цього мужа казали слово правди. І кого випадало йому побачити у сні, той мав стати королем Ірландії.»
                (Скела «Руйнування дому Да Дерга»)

Гарячий чайник моєї юності –
Заварю в ньому міцну каву емоцій,
Щоб не лишались вони
Лише спогадами кавової гущі
На дні горнятка білих віршів.
Буду пити ароматний напій Сходу
Лише з білої порцеляни –
Білої як моя борода
Старого монаха-відлюдника.
Серед старих речей минулого
Серед книг з шкіряними палітурками,
Які давно ніхто не читає,
Які важкими каменями
Котилися з вершини Істини,
Серед слів навіть зміст яких
Забутий людьми залізних печер,
Шукаю сліди прочан
На старій стежці кельтів.
Тільки вишня на пагорбі
Щороку
Білими пелюстками розуміння
У мій келих наповнений
Краплями з усіх джерел Ірландії
Ароматом моє сумне життя
Наповнює…

...

Дерево на холме
Шон Маклех


                (Скала «Разрушенного дома Да Дерга»)

«И тогда собрались ирландцы на праздник быка. По обычаю, на этом празднике убивали быка, один из мужей наедался мясом досыта и пил отвар, а затем над ложем мужу говорили слово правды. И кого приходилось ему увидеть во сне, тот должен
был стать королем Ирландии.»


               
В горячем чайнике (моей юности...

Заварю! Крепкий... кофе!! Эмоций...
Чтобы... не оставались они...
(только...) Воспоминаниями...
 
Чёрной (кофейной гущей...
(на дне чашки...!) Белых стихов...

...

Буду... пить. Ароматный напиток Востока...
(только...) Из фарфора - белого!

Белого (как моя борода...
 
... старого. Монаха-отшельника.

...

... среди. Старых (вещей...!) Прошлого...
Среди книг (с кожаными...) Переплетами...

... которые. Давно...

(никто...!) Не читает.

...

... какими (тяжкими камнями...!!) Катились...!

Истины. С вершины...
(среди слов...

... их. Даже... содержание! Забыто.
Людьми (пещер...) Железных...

...
 
Ищу... паломников. Следы.
(на старой-старой...

Тропе...!!
Кельтов...

...

Только (вишня!) На холме...
(ежегодно...!!) Белыми. Лепестками...

Наполняет (мой бокал...!) Пониманием. Каплями...

... изо. Всех... источников! Ирландии...

...
 
Наполняя...
Ароматами!

(мою...) Печальную.

Жизнь...