Здравей, лицемерно човечество!

Дафинка Станева
Хей, здравей, лицемерно човечество!
Как е здравето? Спиш ли добре?
В търпеливото земно Отечество
теб не ще ти се нищо опре.

Лицемериш на дребно и едро -
за любов, за войни, за пари.
И за твоята приказна щедрост
шапка Янус ти сваля дори.

Ти пази си удобната дрешка -
там словцата доволно грухтят.
А душата - девица безгрешна -
ще се моли във топлия кът.

Споко, свиркай си, земно Отечество!
Ти за ада си имаш билет!
Лицемерно-щастливо човечество,
приеми моя  и с к р е н привет!

27.09.2013 г.