Събрали са са... Собрали зерно

Тина Шанаева
Из книги "Златоградска народна поэзия"
Составитель Ефим Ушев.
София 2002

5.
Събрали са са, събрали,
На высокана планина,
От девят села големи,
Голем щат сиренъ да правят.
Старине ядат да пият,
Младине хоро играят,
Момчета с гайда  свиреха
И за Момчила думаха.
Дано ми дойде Момчила,
Момчила страшна войвода,
Момчила, страшна войвода,
Сиренас да ни размени.

5 песня

Собрали зерно, смолотили,
Пир горой на горе закатили,
Девять сёл за столы посадили,
Всем гостям на пиру угодили.
Пожилым – угощенья и вина.
Молодым –  хороводы-смотрины.
Под напевы искусной свирели
Щечки наших девчат заалели.
Тут явился на праздник Момчила,
Воевода – похвастаться силой.
Ты, конечно, силен, воевода,
Но не гож на пиру у народа.

Момчил, 14 век - родился в незнатной родопской семье,
прославился как разбойник и правитель.
Погиб в бою. 1345 г. Герой болгарского эпоса....