Коан про спокiй

Валео Лученко
 Хотілося аби час плинув,
 неквапно, як річка оця упокорена греблями
 і від того широка...
 хто її тут помічає?
 несуться у потягах метрополітену мостами,
 майже ніхто не зорить її, не бачить,
 і час їх летить і життя минає
 тут важко бути спокійним,
 а без спокою мудрості не надбаєш.
 тому помандрую на море,
 кажуть кращого немає, ніж Ядран.
 там чиста вода, виноград солодкий,
 там осінь, що зветься "уже не літо, але зими не буде"
 я знаю - там уповільниться час
 бо дихання буде знову природнє,
 сіятиме посмішка на моїх вустах
 і ніхто з перехожих не подумає,
 що я божевільний,
 бо рай там, де нема метушні,
 де сонце лягає на землю
 оцим особливим робом,
 тут був і є Ренесанс,
 тут вміли писати романи слов'янською мовою
 ще тоді, коли у нас літери знали лише ченці,
 а люди слухали молитви на чужинецькій мові,
 та, власне, і зараз змінилося дуже мало...
 я слухатиму їх говірку, ту, що прийшла з Карпат
 питиму молоде вино,
 вдихатиму моря духмяний дух,
 відчуватиму, як перетікає моє життя
 в каміння, пісок, воду...