Iсторiя з полiтикою в дружбi...

Лариса Лорнет
Історія з політикою в дружбі,
у них завжди якийсь складний альянс,
недобереш: хто з них в кого на службі,
коли обидві так занурені в пасьянс.

Коментарі подій і точки зору
міняються від грошовитих одиниць.
Украйно мила, віднайди опору,
не дай себе нагнути горілиць!

Все у тобі кипить, вирує лавою:
зарозумілий Захід, зрадивший мову Схід,-
знецінення суржиком під Полтавою,
остервеніння Моськ, підтримка від сусід.

Яких тільки режимів земля твоя не знала,
та мову поважала й традиції батьків.
Не ти підняла бурю по ночі на Купала,
а чи простив Мазепа-пан своїх мучителів?

Кого хотіла, Вільна, того і величала,
на двері воду лляла, щоб  не вели репів
на що ж своє підпілля ти, Мамо, проміняла?!
Бандеру погань згадує, як тисячу чортів...

Вони ж були Герої,-
останні Козаченьки!
Невже їх протилежність
вже духом для киян?
То що тоді те свято?
Від кого Незалежність?
Чи є ми для Європи
Держава освітян?!