Цiлунок Неба - незбагненна нiч Купала!

Марыся Днепровская
Чого воно так промовля до нас:
ця ніч співуча - лагідна, як сон,
де явори шепочуть - спів  пригас,
бо туляться до верб розкішних грон?

Срібляста стежечка мигтить чому:
гра променисте сяйво - виграва
хто пестить - ба, лоскоче Мiсяць...Ну -
пухнасту хмарку під бочок  втина?

Доволі тепло - цвіркуни бринять,
купальська липка, мов чманіє - дме,
десь  соловейки  щиро гомонять
та чудернацьке  блимає  бліде...

Та годi, що там  вщухло  у кущах -
шаліє жах, відьмак не вгамувавсь?..
У папороть, неначе по щаблях -
мережку тне павук – відкарбувавсь

у павутиння, - линуть світляки,
зла темрява заграє, як парча,
чарівну  синю барву - глиб ріки -
сьорбає неба купол - вистача?

Багаття розтинає сутінь - жар!
У вишиванках молодь - аж бринить,
розповідає гаряче казкар -
рожеве, наче диха - майорить!

Ніч незбагненна - сивий вир примар!
Який притулок втіхам молодим,
тримай  спiдницю  дiвка,  добрий  жар -
стрибай   мерщiй  у  свята  височiнь!!!


От автора.
Ниже, вольный перевод на русский язык, любезно выполненный моей любимой подругой и коллегой,
московской поэтессой Наталией Солнце - Мироновой http://www.stihi.ru/avtor/solnishko1 .
Благодарю Наташа!


Как эта ночь напевная нежна.
И с нами говорит, как будто, небо.
Что нежность и любовь сердцам нужна,
Нашёптывают клёны знойным вербам.

Вдруг серебром дорожка заблестит,
Немыслимым сиянием взыграет -
То, тучку под бочок подсунув, вмиг,
Луна-прелестница на нас с высот взирает.

Купальнице, что нынче так ярка,
Кузнечики на скрипочке играют.
Тепло и тихо. Марь, ни ветерка,
А воздух, словно, амбру источает.

Но омуты речные глубоки -
Того гляди, поглотят поднебесье.
Тут леший притаился у реки -
Любитель тайный соловьиных песен.

Притихла нежить, прячется в кустах,
Лежанку выложив себе из сучьев.
Осока острая растёт в таких местах
И папоротник - лесенка паучья.

Пронзит костёр индиговую ночь,
Как факел озорства по ветру рея.
А девушкам с парнями уж невмочь
Взлететь бы птицей, в кураже хмелея.

Ну прыгай, дева, над землёй пари,
Завидую тебе - вот так и мне бы!
Достань рукою краешек зари,
Лети кудесно с упоеньем... В требу!