Спомен

Дафинка Станева
Минаваше край мен студен -
като японски влак забързан.
А аз - японска вишна - в плен
на самота - след тебе зъзнех.

И нито Кришна, нито Шива
очаквах мен да ме спасят
от мъката ми мълчалива,
от погледа ти - леден рът.

Мечтите като земетръси
задълго се рояха в мен.
Със тях като вълна възкръсвах,
очаквах паметния ден,

когато с цвят ще те поръся.
За да усетиш най-подир
как обичта ми земетръсна
пропуква твоя хладен мир!