Хумсен йёркипе пуронатон. Живёшь стихиями волн

Виктор Шурыгин
    ХУМСЕН ЙЁРКИПЕ ПУРНАТОН
     ЖИВЁШЬ СТИХИЯМИ ВОЛН

Санри хумсем сьилпе сьураласьсьё,
Сьил пур чухне вёсем пуронасьсьё;
Сьырана пыра-пыра сьапонасьсьё,
Сан хумусем мана сьыхланасьсьё!

Сьиллюн солтавёсем сьук вохотра
Вёсене хов, сьукран туса, коларно!
Сан сьиллюн тёкекёсем сьырансор,
Лекесьсьё мана тёллевлё, чунсор!

Хумсен йёрке-йёркевёпе пуронатон,
Вёсен тахатне май-меллё похонатон.
Килёшет сана "анимла" та пурнось,
Тупаймон улём весемпе те канось!

Хумсем санран тек ан сьуралччор
Пётер эс вёсене чолпор-чёлпёр!
Аташусемпе ыттисене ан полхантар –
Сьывохсене, ёсьтёшсене, ан котарт!

Мёнле хорушлох пултарно тухма
Манран? «Шиклё (эс) шикленнё» те,
Самана уямасор «кёрёк пёркеннё» те.
Вораха тосма тупронах потормах!

Тузать хумсен солтавё ховонтанах –
Тахату, сьиллю хатёрёсем ванно.
Похонмалла вёсен чунна, остонна!
Пулмалла вёсенчен сан ыр ховатах!

Пур сьын тытомёнче мехелсем пур:
Весем санра та воранма пултарось,
Вёсемпе усо курма пурте вёренёсь.
Тыткаланчокра каламна тёрёс хур!

Тюрлеттер эсё те тёнче посокне,
Соворлат пётём пурнось шерепинче;
Тёрёслёхпе тёслёх тюрё косокне
Ларттар-ське сьуттёнче ковапинче!

Тусло мар эс чон телейпе, ирёкпе,
Кирлё мар сана шеплё тёрёслёх…
Колартон шапаран пысок вокор –
Сан «тюпеллё патшалох» - тамок!

Сьуттёнче ковапине эпир сьитсен,
Уюлём пусьланать тюпеллё патшалох.
Питё мён кирлё тата сьынсене тесен,
Туро поравне тытса пыни кирлех!

8.03.2013.