Есть игра... Пер. на белорусский ст. А. Блока

Дарья Дорошко
        * * *

Ёсць забаука: цiхенька ўвайсцi,
Каб цябе не заўважыў нiхто,
I ахвяру вачыма знайсцi,
Каб яе цiкаваць скрозь натоўп.

I якiм бы нечулым не быў
Хто на вочы патрапiўся вам,
Ён адчуе той iмпульс слабы,
Нават скрозь мiтуслiвасць i гам.

Быццам нешта здалося яму -
Задрыжэла знячэўку рука.
Здрыгануўся, бы хтосьцi крануў.
Азiрнуўся - нiкога няма...

  I таму хваляванне расце,
I мiжволi павека трымціць,
Што не можаш дапяць, хто з гасцей
На цябе неадступна глядзiць.

Нi каханне, нi помсты матыў -
Так, гульня, як забава у дзяцей.
I у кожным натоупе людзей
З тайным вiжам сустрэнешся ты.

Не ўсвядомiш i сам іншы раз.
Толькi быццам што душу кране...
Быў з людзьмі, добра бавіў свой час,
Ды, здаецца, згубіў сам сябе. 

... Ёсць дурны i харошы пагляд.
толькi б лепей нiчый не сачыў.
Вельмi шмат хваляванняў i страт,,
Шалых сiл, што нiхто не злiчыў.

О, туга! Колькi год нi мiне, 
Нам не вымераць сiлы душы.
Мы адчуем палёты планет,
Навальнiчныя скокi ў цiшы...

А пакуль несвядома жывём:
  Дзень цi ноч за вакном настае -
Мы, як дзецi, гуляем з агнём,
I абпальваем крылы свае.



        * * *

Есть игра: осторожно войти,
Чтоб вниманье людей усыпить;
И глазами добычу найти;
И за ней незаметно следить.

Как бы ни был нечуток и груб
Человек, за которым следят, —
Он почувствует пристальный взгляд
Хоть в углах еле дрогнувших губ.

А другой — точно сразу поймет:
Вздрогнут плечи, рука у него;
Обернется — и нет ничего;
Между тем — беспокойство растет.

Тем и страшен невидимый взгляд,
Что его невозможно поймать;
Чуешь ты, но не можешь понять,
Чьи глаза за тобою следят.

Не корысть, не влюбленность, не месть;
Так — игра, как игра у детей:
И в собрании каждом людей
Эти тайные сыщики есть.

Ты и сам иногда не поймешь,
Отчего так бывает порой,
Что собою ты к людям придешь,
А уйдешь от людей — не собой.

Есть дурной и хороший есть глаз,
Только лучше б ничей не следил:
Слишком много есть в каждом из нас
Неизвестных, играющих сил...

О, тоска! Через тысячу лет
Мы не сможем измерить души:
Мы услышим полет всех планет,
Громовые раскаты в тиши...

А пока — в неизвестном живем
И не ведаем сил мы своих,
И, как дети, играя с огнем,
Обжигаем себя и других...