Народовi

Олесь Птах
                "...І вражою злою кров`ю волю окропіте."
                Т.Шевченко

Народе древній, пам`ятаєш,
коли світило сонце лиш тобі?
Ти жив тоді, і жив у боротьбі,
за те святе, що у собі ти маєш.

Ведуть у прірву зрадники сліпі,
та тільки кривди ти прощаєш
і волей гендлювати дозволяєш,
рятунку не залишивши собі...

Керуючи і сердцем і розсудком
буяв колись мечів твоїх метал,
та нині діти предків п`єдестал
продали, зваблені прибутком
і дивляться на нас зі смутком
боги забуті із своїх Вальгал.