Стою на березi Днiпра

Анатолий Павленко
Стою  і  думці  я  корюсь:
В  твоїй  воді  хрестилась  Русь,
З  твоєї  кручі  купола
Святая  Лавра  підвела…

Захоплюванням  де  межа…
Дніпро,  ти  величчю  вражав
Й  славетних  пращурів  уми.
То  ж,  мій  уклін,  прошу,  прийми.

А  ще  прошу:  мене  прости,
Що  все  ж  не  ти,  ріка,  не  ти –
Хоч  в  тім  яка  моя  вина –
В  житті  моєму  головна,

Що  через  серце  протекла
Зовсім  малесенька  ріка,
В  якій  купав  дитячі  дні,
Й  тому  миліша  всіх  мені.

---