Абетка про зв рят для допитливих малят

Лариса Коржова
Любі діточки!
Для вас про тварин
Оцей расказ.
Цю абетку прочитайте,
Швидше літери вивчайте!

Анаконда-це змія.
І злякалась дуже я,
Як побачила її
Оченята злі малі.

Бурундук скочив у нірку.
Він приніс горішків гірку.
З них вечерю приготує
Та й родину нагодує.

Віл везе великий віз.
Сіль додому він привіз.
Править возом тим чумак,
Хлопець гарний,не слимак.

Горобець знайшов зерно,
Чи то гречку чи пшоно.
Ухопив його й чимдуж
Полетів на віти груш.

Дика свинка спить під дубом.
Жолудів наїлась любо.
Певне,бичить сон чудовий,
Як знайшла дубочок новий.

Електричний скат живе,
Де глибина в морі є.
Там він плаває й ниряє
І планктон собі вживає.

Єнот їжу завжди миє,
Гігієну розуміє.
Іі правила він знає
Й про своє здоров`я дбає.

Журавель в болоті сів,
Жабок цілий хор поїв.
Диригентом у них був.
Зголоднів-про все забув.

Зимородок рибку їв.
Снідати на скелі сів.
Має гарне оперіння
Невеличке це створіння.

Звірів в нас на"и" немає
Та у назвах"и" вживаєм:
Кит,лисиця,кицька,рись...
Хочеш знать-в словник дивись!

Іволга на зріст мала,
Та вже діток привела.
У гнізді вони пищать-
Хробаків і мушок хтять.

Їжачку порада треба-
Хоче стригтись просто неба.
Розгубивсь у перукарні-
Всі зачіски дуже гарні.

Йорж-це риба непроста,
З голови і до хвоста.
Як попалась на гачок-
Хитрий,певне,рибачок.

Кішка лагідна така.
Любить глечик молока.
Вдень на сонечку дрімає.
Уночі-мишей ганяє.

Мишка зернят назбирала.
Ціле літо працювала.
Задоволена сама:
Літом живиться зима.

Норка в шубу убралась
Та у гості подалась.
Має гарнеє хутро,
У ньому зручно і тепло.

Окунь-риба хоч куди.
Тільки дражниться з води.
Хто цю рибу упіймає,
Той чудову юшку має.

Песик в будці примостився.
Дивний сон йому наснився-
Жирний баранячий бік.
Хтів схопить-аж той утік.

Рисеня не слуха мами-
Грає в схованки з мишами.
Мишенята заховались-
Рисеня саме зосталось.

Сокіл в небі пролітав,
І обід собі шукав.
Череду побачив кіз-
Кинувсь каменем униз.

Тигр великий і смугастий,
Жовтоокий та ікластий.
З ним не варто жиртувати,
Як не хочеш клопіт мати.

У удава дім багатий.
На деревах його хата.
Довгий,спритний,з пружним тілом,
Має він велику силу.

Форель жирна та смачна,
Риба ніжна й поживна.
Вподоба її усяк-
І людина і хижак.

Ховрашок у нірці спав.
В пащі схованки напхав.
Кожна схованка повна
І насіння і зерна.

Цап в городі залишився
Над капустою схилився.
Коли голову підняв-
Геть город порожній став.

Черепашка панцир має,
Туди голову ховає.
як негода настає,
В неї власна хата є.

Шуліка курчат побачив.
Наближаючись,закрячив.
Вчули пташки отой крик
І чкурнули у курник.

Щуці в рота не трапляйся.
Як потрапив-начувайся.
Серед риб вона хижак
Всі ховаються відтак.

Юрок з вирію летів.
На гілля спочити сів.
Повертавсь у рідний дім.
Дуже скучив бо за ним.

Ящір жив колись на світі.
Та замерз-не бійтесь,діти!
та натомість вижила
Тільки ящірка мала.

Отака абетки мова.
І весела й загадкова.
Треба вчитися читати,
Щоб про світ багато знати!
21.06.12.