Там... Там

Марианна Бор-Паздникова
Там, там… за холмами
Доносят - разорён двор,
По преданию, моего царя
Был  там когда-то молодцов сбор. –

Там, там… вижу Призрен –
Это всё моё –  надо домой идти –
Милая старина меня призывает,
Туда вооружённым прийти. –

Там, там… на руинах
Царского двора к врагам обращаюсь:
«С милого дома бегите,
Долг свой уже возвращаю!»

Там, там – за теми холмами
Шумит зелёный гай,
И высится святой Дечаны
Молитвой, приближаясь в  рай.  –

Там, там за холмами теми
Где неба синеет свод;
На сербском поле, на поле боя,
Там, братья, выходим в поход! –

Там, там – за холмами теми,
Растоптанный конями, кличет Jуг:
«Помогите, дети, помогите, сынки,
Отомстить за старца – святой ваш долг!»

Там, там … саблею старой,
За ребро его, затупим остриё
О турецкие рёбра – чтоб обездоленному народу
Той же рукой скинуть путы его.

Там, там... за холмами теми
 Говорят,  могила Милоша на кургане том;
Там получит покой душа,
 Когда  Серб не будет рабом.

(перевод М. Бор-Паздникова)

Онамо, онамо!...

Онамо, онамо...за брда она
Говоре, да је разорен двор,
Мојега цара, онамо веле,
Био је негда јуначки збор.-

Онамо, онамо...да виђу Призрен -
Та то је моје - дома ћу доћ' -
Старина мила тамо ме зове,
Ту морам једном оружан поћ'. -

Онамо, онамо...са развалина
Дворова царских врагу ћу рећ' :
" С огњишта милог бјежи ми, куго,
Зајам ти морам враћати већ!" -

Онамо, онамо - за брда она
Казују да је зелени гај,
Под ким се дижу Дечани свети:
Молитва у њих присваја рај. -

Онамо, онамо за брда она
Гдје небо плаво савија свод;
На српска поља, на поља бојна,
Онамо, браћо, спремајмо ход! -

Онамо, онамо - за брда она
Погажен коњ' ма кликује Југ:
" У помоћ, дјецо, у помоћ синци,
Светит' ме старца свт вам је дуг!" -

Онамо, онамо...сабљи за стара
Његова ребра да тупим рез
На турска ребра - да б' једној раји
Њом истом руком рас' јецам вез! -

Онамо, онамо...за брда она
Милошев кажу пребива гроб;
Онамо покој добићу души,
Кад Србин више не буде роб.
                1867.


 * Текстописац Никола I Петровић Његош

Онамо, 'намо! је традиционална химна Црне Горе. Текст химне је написао црногорски Краљ Никола I, 1867. године. Због свог провокативног текста, ова композиција није била погодна за званичну химну Црне Горе.


Краљ Никола I, аутор химне
Онамо 'намо је химна Народне странке, најстарије политичке партије у Црној Гори.