Каталог дорiг

Ольга Глапшун
Дороги - пульсуючі вени землі.
З лещат людського потоку
Так важко іноді вирватись…
Запишу для початку широку.

Хочу швидко зійти з цього шляху,
Вічно тісного та злого,
Мені б на вузьку стежину
Простору неозорого…

Хтось мріє знайти непроторену,
Вздовж і вшир крокує землею,
Інших слідів не помітивши,
Величає хибно своєю.

Комусь все кортить чужою ступати,
І тут не минути розплати, -
Зростеться уже довіку
З неясним відчуттям утрати.

Щасливі - короткі…
Не йому віри рівненьким, мов скельце,
Знає давно моє зболене серце -
За ними каміння й ритвини,
Обабіч зловісні остроги,
Тому обирає сумні і важкі               
Роздумів дальні дороги.

Відчути не кожному біль чужий,
Йдучи дорогою прощ.
Хтось шукає дороги з поводирем,
Знаю, кращий з усіх -
Сліпий Дощ*.

 «Світ за очі» зветься одна з доріг -
Куди занесуть ноги…
Внесу й бездоріжжя, мабуть, сюди,
Для когось це теж дороги…

Мені ж наймиліший над хмарами шлях,
Коли не лякає безодня,
Тільки шкода, мов дим розсіється враз,
Щойно прокинешся
Від безсоння…

Завжди пам’ятатиму з безліч доріг
Розпуття - сліди блискавиці…
У розпачі марно себе віднайти,
Думки жалюгідно ниці…

Додай, доле, барв веселкових
В життя моє чорно-біле,
Терпляче долала твої всі дороги
Ніколи просити не сміла…
Ще більше обіч посірів мудрий камінь,
Мовчало захмарене небо…

Та ви ж про дороги дізнатись хотіли,
А я все про себе
Й про себе…

         Asturias             23.11.2012

*http://www.stihi.ru/2011/05/20/6762