Песня феи тюльпана

Сесиль Мэри Баркер
Высок и строен стебель мой,
Как радуга – цветы.
Лиловый, алый, золотой
Легко отыщешь ты.
Однажды фея в башмачках
Забрызгала бутон,
Рисуя краской второпях, -
И стал пятнистым он!
Я, как посол, на корабле
К вам приплыла, друзья,
Хотя всех лучше на земле
Голландия моя!

***

The Song of the Tulip Fairy

Our stalks are very straight & tall,
Our colours clear & bright;
Too many-hued to name them all -
Red, yellow, pink, or white.
And some are splashed, & some, maybe,
As dark as any plum.
From tulip-fields across the sea
To England did we come.
We were a peaceful country's pride,
And Holland is its name.
Now in your gardens we abide -
And aren't you glad we came?