О дождь, о дождь обилен и печален Гео Милев О, дъж

Владимир Игнатьевых
О дождь, о дождь обилен и печален –
над тротуарами танцующихся вод!
Пьян, раздет и вольно-вакханален,
в чёрной маске – ты бессмысленно танцуешь танец-скорбь.

О весёлость фестиваля! Под весёлостью здесь спрятана печаль!
Весел плач! И ритмы танца на раздолбаной гитаре!
Заря, зачатая средь мрака, и в белую печать 
дождя озарена. Дождь. О, клоун в погребальном карнавале!

И ты летишь – легко со смехом, - и ты весь бел, безумно,
тротуарами плывущая вода!
Вечерний дождь, несёшься в танце шумно
катафалком тьмы на города.

Гео Милев
О, ДЪЖД, О, ДЪЖД ОБИЛЕН И ПЕЧАЛЕН

О дъжд, о дъжд обилен и печален –
по тротоарите танцуваща вода!
Пиян, разголен, волен, вакханален,
но с черна маска – ти танцуваш безсмисления танец на скръбта.
 
О веселост маскирана! Ти с веселост маскирана печал!
О весел плач! И танец под разхълцани цимбали!
И вечер, зачната сред мрак, но с буйнобял
дъжд озарена. Дъжд! О клоун в погребални карнавали!

И ти летиш – лъчи и смях, – и ти си бял, безумен,
по тротоарите танцуваща вода!
Вечерен дъжд, понесен в танец шумен
над катафалка черен на града.

http://www.stihi.ru/2012/10/08/47