Човаш чёлхине сьухалма памопор!

Виктор Шурыгин
ЧОВАШ ЧЁЛХИНЕ СЬУХАЛМА ПАМОПОР!
НЕ ДАДИМ ИСЧЕЗНУТЬ РОДНОМУ ЯЗЫКУ!
       "Прокуратура вол - йёркевёш..."
       "Прокуратура - это йёркевёш (=Дом закона)..."

Пырать сьухалса-пётсе пирте човаш чёлхи, -
Мен товас сьак хорушлох килнё пирки?
Човашсем сьак пулома йышонмасьсьё-ха,
Вёсем сьак йыворлоха йотаймасьсьё-ха!

Тиврё сьак колтоксемпе ман ёсьлеме;
Вёсене чарма кирлё вохотпа вой сахал мар,
Чёлхе йёркине тюрлетсе ёлкёрме.
Йёркевёсем унон, калам-ха, сьук мар!

"Хыпар" хасьат човашла "закон" сомаха
Пёлмест, - "саккун" тесе улталать халоха!
Анчах кусьровё пурах: "порядок" тан "йёркепе",
"Закон" пёрпек таса чёлхери "йёркевпе"!

Сьапла, "Прокуратура=Йёркевёш", "Прокурор -
Йёркевсьё", "Йёркеш=Милиция", "Йёркесьё-Милиционер"!
Кирлё човашсене тованла йотом-сомахсем!
"Левша=Сулахайсьо", "Коллекционеры=Пухавсьосем"!

Човашла кусьарайман сомахсен йышё
Тахсьанах 50%ран иртрё. 75%та сьитсен, чёлхе
Хойён тивёсьлё те мухтавло ятне сьёртё! -
Тахат парар човаш чёлхин хёлёхне!

Чёлхе сьухалсан, пётет човаш! "Човаш пётсен,
Сьётет сьуттёнче" - тесе каласьсьё човашсем!
Тюрев сьук пирён чёлхе сутончокё пулма!
Пил памасть йышлох халохран уйролма!

Тован чёлхин пуянлохё, тасалохё, илёртюлёхё
Сьуттёнчере, сьёр чоморё тавра саланё!
Халохсем чёлхисенчи пёлтерёшсене човашла онланёсь,
Човаш-ханаан чёлхин чапне такорлатёсь!

29-30.09.2012.