Чим ти хвора, ненько?

Орехова Галина
Україно, ненько,
Чим, скажи, хворієш?
Чи болить серденько,
Чи душечка мліє?
Чому твої хатки
Не такі вже білі,
Й нема кому прати
Рушнички зіпрілі?
Качки на ставочках
Вже ряску не ловлять,
Власник в поплавочки
Стрілить без розбору?
Хоч співають гарно,
Та пісні з акцентом,
Твої вишиванки
Продають за центи?
Розкололась віра,
Люд простий бідніє,
Земля посіріла,
А бомонд жиріє?

- Не питай, дитино,
Відповідь не знаю;
Здається, що гину,
Все ж надію маю…