Бiле море i бiлокора берiзка

Вера Кухарук
Та  берізка  така  гарна  білокора
На  вітрах  стоїть  схилилася  до  моря.
Боже,  скільки  вона  бідна  пам'ятає!
Душі  мертвих  ніжно - ніжно  пригортає.

А  вони  вхопились  міцно  їй  за  коси,
І  березові  листочки  щось  голосять.
А  коріння  обплело  кістки  нещасних,
Їхні  очі  немов  зорі — давно  згасли.
 
Тільки  душі  залишилися  й  понині.
Боже,  скільки  можна  витерпіть  людині?
І  хвороби,  й  дикий  голод  й  катування...
Залишилися  безкарними  знущання.

Біле  море  і  кора  берізки  біла,
Чорне  горе  материнське  й  тіло  сина.
Ні  могили,  ані  хрестика,  нічого,
Лиш  молитва  йде  від  Господа  святого.