Учусь - Сара Тиздейл - Lessons

Мария Москалева
Сара Тиздейл
Учусь

Не разучась искать опор -
Подпорок - в душах малых сих,
Считая сосенку за бор,
За трость - колеблемый тростник,
Не научась глядеть Скорбям
В пустоты выплаканных глаз,
И ввысь по жилам - в мысли лба -
Перегонять Услады сласть,
Не научась - не разучась -
Я и за жизнь бы зря взялась.


Sara Teasdale
Lessons

Unless I learn to ask no help
From any other soul but mine,
To seek no strength in waving reeds
Nor shade beneath a straggling pine;
Unless I learn to look at Grief
Unshrinking from her tear-blind eyes,
And take from Pleasure fearlessly
Whatever gifts will make me wise -
Unless I learn these things on earth,
Why was I ever given birth?