Сама - Сара Тиздейл - Mastery

Мария Москалева
Сара Тиздейл
Сама

Не допущу к душе - во грудь -
Спасителя: "безгрешна будь" -
Чтоб, обездурив, лад вложил;
Ни крыл пресветлое перо
Мне не указ пути в добро.
Уж лучше напряженьем жил
Не дать задуть последний свет,
Уж лучше жуть ночных страшил
И полуощупь, полубред,
Уж лучше сгину. Но - сама.
Души не выну из ума.
Иному не предам уму,
Ни пресвятому - никому.


Sara Teasdale
Mastery

I would not have a god come in
To shield me suddenly from sin,
And set my house of life to rights;
Nor angels with bright burning wings
Ordering my earthly thoughts and things;
Rather my own frail guttering lights
Wind blown and nearly beaten out;
Rather the terror of the nights
And long, sick groping after doubt;
Rather be lost than let my soul
Slip vaguely from my own control -
Of my own spirit let me be
In sole though feeble mastery.