Синкхача

Заурбек Хамерзаев
               
Цхьаволчо соь олу:
– ХIун хIоьттина хьоьга,               
Де, буьйса ца къастош               
И йозанаш хьекха?–               
Уьш доьшуш наггахь вац,               
Ма эрна къахьоьгу,               
Цул, аравалий, хьайн               
Аттана буц хьекха!               
               
Йол гулъян ницкъ бацахь,               
Метиг тоха беша               
Я мах бе базарахь,               
Iемаш йохка-эца!               
Байтех ма хьанлур вац-кх,               
Чуьра хаьдча маша,               
Сом ца ло хьайн стихаш               
Сихха пеша хеца!               
Жоп ло ас сайн дагахь:
– Iужа, хьо-м бакъ лиэра,
Хьо санначу IуьтIанийн
Хьуо хиларна эла.
Ма дийби хардангаш,
Бежалой, тхан Дела!
Дуьне дIалеIа ю те
Къонахийн къелла?!

Дуьненан зовкхашца
БIаьрг хьостий бахамо,
Iехалуш довлу вай
ТIаьхьлонан синкхачех:
Саъ ма ду, дегI санна,
Кхиош шен рицкъано,
Шен паччахь – Iеса дегI
Лардеш жоьжахатех!

Бу адман кхетамна
Маршо лург синкхача…
И кхуьу дешарца,
Iилманца, тассамца,
Оьздачу гIилкхашца,
Хьанал къахьегарца,
Вовшашца барт болуш
Далла ен Iамалца!