Iван Миколайчук

Михайло Носа
В очах така печаль і меланхолія,

Як вандрувницька коломийка в глупу ніч;

На українську душу монополія,

Якою та була впродовж сторіч.

Та ще печать фатуму чорторийського,

Тягар новітньовавилонського ярма.

Життя у фільмах явами-обривками

Прожито-вистраждано недарма.

Гуцульська скрипка й контрабас із осені

Звертаються до ненароджених іще:

Ступайте по землі ногами босими,

Щоби єство повнилося ущерть.

Марійчиною піснею овіяний

В життєвому Черемоші Іван

Ніяк не втаїть за густими віями

Через пустоцвіти тривожний стан.

Іване, Йване, гуцулкам миленький,

Усьому світу не чужий - мов рідний брат.

Без тебе, Йване, світ не веселенький,

Сумує й Чорногора, й Арарат.

Вкраїнську душу в об'єктиві сфокусовано -

Винищує усяку нечисть білий птах.

А білий світ - суцільний, не змонтований.

Чи не тому приреченість в очах?