Федотова перебудова

Маклай Сердюк
            / гумореска /

Чув Федот, що почалася скрізь перебудова.
«Треба перебудуватись, щоб все було нове:
І повітка, і комора, і хлів та ще й хата!
Тож грошей треба багато, а де ж їх узяти? –
Запитав в самого себе, -
Не впадуть же з неба?
Значить гнати самогонку для продажу треба!
Щоб бурхливою рікою стала в мене литись,
То тоді мені, повірте, не треба трудитись!
Хоч, признаюсь, кримінальне самогонне діло,
Але якщо мати розум, та як гнати вміло,
То мов манна свята з неба посиплються гроші,
А де гроші – там всі блага, ще й харчі хороші!»
Отож сиву-оковиту почав Федот гнати,
Став неначе барон жити – бо є нова хата,
І у хаті, й біля хати, і в хліві, й в коморі,
Повно бутлів з самогоном у новій стодолі,
Вже гараж Федот будує, авто…приганяє,
- Де це грошей береш скільки, - сусідка питає.
-  Так як ранок, голубонько, на вечір не схожий,
Так у тебе, дорогенька, не мій, бачиш, розум,
Якщо хочеш, то я можу розуму позичить,
Тобто досвід передам свій, та навчу як жити,
Бо з прискоренням працюю, бач, не досипаю
Цілі ночі, тож і з того я доходи маю;
І до мене самі гроші додому приходять…
- А закони?
- Що закони? Вони нас обходять;
Бо у нашій сільській раді кум мій головою,
То хто ж буде тягатися, голубко, зі мною?!
Федот з сильним прискоренням став горілку гнати,
Та, повірте, не хватило духу в апарата,
Бо зірвався -  і згоріла Федотова хата;
І повітка, і комора, і хлів, і стодола…
Подививсь Федот та й каже:
- Боже, яке горе!
- А що, перебудувався? – сміялась сусідка, -
Де комора, де стодола, де нова повітка?
А що, посипались гроші немов манна з неба?..
Щоби мать харчі хороші – трудитися треба!!!

Написано в часи перебудови