Свиня в корон

Маклай Сердюк
       

          / байка /

В сільськім дворі так повелось
На Новий рік дарунки дарувати.
Тож молоденький Бик,
Задумав з Льохою пожартувати,
Бо змалечку до жартів звик.

Отож, не думаючи, він,
Під шум хмільний, бокальний дзвін,
Сказав: «Пора Свиню коронувати…»

Корону з діамантами Баран приніс;
Свиню коронували і проголосили:
«Віднині твоя влада, твоя сила,
Ми приклоняємось усі перед тобою…»

Свиня була здивована промовою такою,
Але збагнула, і задерши рило, -
Відразу стала керувати:

«Бика в хліві негайно прив’язати,
Мені він може заважати;
Барана теж!..» -
Свинячим прикрощам не було меж…-

«Мені ж, щоб легше керувати,
Й надійних мати у своєму апараті,
На службу вепра треба взяти
Й з десяток Поросят –
Тоді вже буде повний штат!»

Колись була в багні – тепер на троні
Свиня в короні.

            - - -

З давніх-давен відомо всіх:
Свиня – залишиться свинею,
Тож не жартуйте з нею!..