Липень. Гродна. Малюнак

Ульяна Милош
Малюю свой горад у стомленых сонечных промнях…
Над белай ракою крычаць палахлівыя чайкі…
І вецер ад спёкі амаль ужо траціць прытомнасць,
І ліжа знясіленна пыл ад нямога адчаю…
Прытуляць яго толькі  ціхія чорныя клёны…
І звон старажытных касцёлаў спяе яму песню…
А горад застыне, об чымсьці сваім задумённы,
Прысеўшы ў парку Жыльбера на бронзавым крэсле…
Віхрасты ліхтар крыху схіліцца ў сонным паклоне…
І кветкі рассыплюць на дол свае крохкія мары…
Малюю свой горад у стомленых сонечных промнях,
Што шлях прабіваюць сабе  скрозь блакітныя хмары…
Плывуць мінакі па брусчатых цяністых алеях,
І ціхія мроі  ў далонях нясуць асцярожна…
Мой казачны горад сталее…сталее…сталее
Пад звон і малітвы ахоўніцы маці –Каложы…
--


Коложская, или Борисо-Глебская, церковь в Гродно — одно из пяти полностью или частично сохранившихся архитектурных сооружений домонгольского периода в Белоруссии. Расположена на высоком берегу реки Неман. Вместе с комплексом памятников Замковой горы объявлена историко-архитектурным заповедником. Архитектура церкви не имеет аналогов среди сохранившихся сооружений. Этот факт даёт возможность предположить существование в конце XII века в Гродно обособленной архитектурной школы, развивавшейся отчасти под влиянием романики.

Парк Жильбера (Жилибера) - ботанический сад, разбитый  Ж. Жильбером, французским ученым, ботаником и медиком, прибывшим в Гродно из Лондона в 1774 г.