До последен дъх басня

Генка Богданова
ДО ПОСЛЕДЕН ДЪХ
Автор : Генка Богданова
 
Приятели, до вчера мечтаех си на глас,
как скоро ще изляза във пенсия и аз.
Трудих се почтено и стажа си броях,
очаквах старините спокойно и без страх.
Осигуровки внасях в държавната хазна,
за труженичка честна и шефът ме призна.
Ах, как мечтаех сладко, че вкъщи ще стоя,
внучета ще гледам, ще пиша, ще чета!
Будилникът ще хвърля във близката река,
до късно ще почивам, сладкиши ще пека…
Отдавна отлетяха младежките ми дни.
Житейската умора започна да тежи.
Безсъние ме гони, върти ме ишиас
и вече се задъхвам по стълбището аз…
Промяната в закона поля ме с душ студен.
Мечтите за почивка са били сън блажен.
Измерили в години и точки, че дължа
безброй осигуровки на празната хазна.
Та, сбогом, блян прекрасен!Мираж са и лъжа
хобита, почивки с внучета, с мъжа…
Приготових си бастунче и слухов апарат,
цукало подари ми един добър познат.
Будилникът навивам – ех, трябва да вървя,
макар, че безработна е мойта дъщеря,
че чакат сто младежи за моя трудов пост,
че други безработни са днес «на хляб и пост»!
До смърт на поста трудов! – Законът повели. –
За пенсия, госпожо, ти просто забрави!
 
До последнего вздоха
Перевод П.Голубкова
 
С подругами любили мечтать по вечерам,
Мол, вот и мы дожили, на пенсию и нам.
Трудились мы на совесть, и стаж – хоть отбавляй,
Сиди, не беспокоясь, и старость ожидай.
 
Все страховые взносы твои уже в казне,
Труд честный, нет вопросов у той казны ко мне.
Ах, как мечталось сладко: на службу не бежать,
Внучат глядеть тетрадки, роман в тиши читать!
 
Звенящий тот будильник забросила б в рекУ,
Посплю чуток подольше, пирожные спеку...
Ведь молодость умчалась, давно уже прошла.
Житейская усталость, как туча, налегла.
 
Бессонница преследует, замучил ишиас,
Одышкою на лестнице терзаюсь каждый раз...
Холодным душем нА душу  - драконовский закон…
Мечта о скором отдыхе - растаяла, как сон.
 
Считали стаж, конечно, и взносы, что должна
Платить я бесконечно, чтоб полнилась казна.
Прощай, мечта прекрасная, ты лишь мираж и ложь,
Мол: внуки, хобби разные, и с мужем отдохнешь...
 
Ходить с клюкой придется, а на уставший слух
Спецаппарат найдется – мой неразлучный друг.
Будильник затрезвонит - ах, я идти должна,
Хотя дочь моя поныне работы лишена,
 
Сто молодых за мною: мол, пост занять позволь,
И безработных – море, всем надо  "хлеб да соль"!
Закон велит, мол: – На посту до самой смерти будь!
О пенсии же, госпожа, ты попросту забудь!