Summer 97

Хельга Цепеш
Знаєш, мій сину,
Як нищити янголів?
Це дуже просто - 
Ти щвидко навчишся.
Приклад бери
З тих, хто знає, як правильно,
Доки ще можна - 
Брехнею натішся.
Нами давно за спасіння заплачено - 
Нині не маємо
Права на сльози.
Надто багато
Між нами вже втрачено,
Сенсу немає в моїй перемозі.
Плоде моєї
Розп'ятої мужності,
Гордість, якої волів би не знати,
Як мені жити
З клеймом незворушності,
Серце роздерте
За ґрати сховати?
Знаєш, мій сину,
Як боляче падати
З муру, який звів своїми руками?
Як страшно ніколи не мати - і втратити
Скарб, від якого сахався роками?
Прояв моєї
Єдиної слабкості,
Місце порожнє між "Ecce" і "Homo".
Жах незворотності, 
Щастя без радості - 
Добре, якщо це тобі не знайомо.
Знаєш, мій сину,
Як страшно не бачити
Сяйва примарного
Власної крові?
Не знати прощення,
Не вміти пробачити,
Не розуміючи власної мови?
Промінь мого
Найсвітлішого болю,
Доказ моєї живої природи,
Якби ж мені знати,
Що прагнути волі, значить - 
Завдати ще більшої шкоди!
Нині вже пізно,
Палає світанок,
Час невблаганний стоїть на порозі.
Плач же, мій сину,
Ятри свої рани,
Поки з нас двох
Хтось ще здатен на сльози.