Портрет современницы, точнее, этюд к портрету

Вадим Дмитриев
Ты холодна, слегка цинична,
Остра умом, гигиенична,
Весьма, замечу, иронична,
Порою жёстка и критична.

Но можешь быть и саркастична,
Пожалуй, в чём-то аскетична,
Педагогична, педантична
И не всегда демократична.

Философична,эстетична,
При этом вовсе не антична,
Практична, натуралистична
И очень часто деспотична.

В порывах ревности циклична,
К порывам страсти апатична.
Умеешь быть афористична.
Стройна, пока фотогенична
(Я убедился в этом лично).

Стремишься выглядеть отлично,
Хотя подчас и архаично,
Но это мило и комично
И явно не анекдотично.

Уже не так эгоистична,
Заметно реже истерична,
Тактична, в меру флегматична
И абсолютно не скрипична.
(Но это не катастрофично,
Хотя звучит пессимистично).

Академична, энергична,
Сильна и даже атлетична,
Но, к счастью, ты аполитична.
Хоть это не совсем логично,
Зато отнюдь не символично.

То поэтично неприлична,
То неприлично прозаична...
Пластична, даже артистична!
Бог мой! Да ты же симпатична!!!