Украiнi

Ольга Липакова
Ти піднімалась, як трава,
Зім’ята під моїм коліном,
Моя нещасна Україна,
Моя розірвана земля!

Своїми ж зраджена була,
Своїми, господи, СВОЇМИ,
О! Скільки духу в цій країні,
Раз стільки винести змогла!

Ти пережила горе й голод,
Часи Руїни і війни,
Мов непотрібні бур’яни,
Зривали твій пшеничний колос.

А ти, нещасна, все росла,
В тобі зневірилось насіння –
Для нього Польща и Росія
Рідніші, ніж твоя рука. 

Ми забували рідну мову,
Традиції, свої пісні,
І тільки деякі змогли
Не розгубити сили слова!

Твої, здавалося б, сини,
Тобі несли самі турботи
Одні - тягнули до Європи
Як до гігантської труни.

А  інші - до союзу з НАТО,
Пороздирали на шматки,
Дніпра величні береги
Товсті політики у Раді.

А ти стоїш, а ти ще є,
Ще не зігнулась, не зав’яла,
Як монумент на тім майдані
Повинна всі вітри знести!

Чому, скажи  нас не покинеш
У гної зраджених руїн,
Бо любим безліч Україн
І не цінуємо єдину?

За що вмирали козаки,
За що розстріляні поети,
Коли ці щаблі й пістолети
На них самі ми навели?

Ти дітям власним не потрібна,
Чужими ж бажана завжди,
За жменьку чорної землі
Вони нас ставлять на коліна.

Прошу тебе, звернись до нас
Прошу, не кинь напризволяще,
Ти чуєш, як дитина плаче,
Ще не народжена в цей час?

Вона в тобі, вона – майбутнє,
Дай сили їй для боротьби
Й двох смужний прапор донести
Як Прометей безвірним людям!

Щоб запалити в них вогонь
Щоб відродити власну землю,
Не дай дитині тій померти,
Зігрій теплом свої долонь!

Щоб знов не стати на коліна,
Щоб з гордістю жила віки,
І не роздерта на шматки 
Одна єдина Україна!

14.05.11- 15.05.11