Змей энергий хитрит, искушая нас я-блоком грешным

Светлана Шиманская
Ключ Небес и Земная Печать...

В мире мыслей и чувств мы веками растерянно кружим,
То в нирване парим, то внезапно срываемся в страсть...
Слишком много ловцов, слишком мало бесценных жемчужин...
И, ныряя в глубь волн, можно в бездне иллюзий пропасть...

Змей Энергий хитрит, искушая нас "Я"-БЛОКом грешным...
Искажение сфер может временно истину скрыть...
Но луч света пронзит даже мрак, беспокойно-кромешный...-
Разорвать невозможно пров'иденья вечную нить...

Как проникнуть душой глубже уровня "зрелищ и хлеба",
Чтоб фрагменты судьбы гармонично в едином собрать?..
Со-творец - это мысль, вознесённая разумом в небо,..-
Если ей суждено - будет вечно в пространстве летать...

Что важнее для душ?..- спорят яростно ладан и сера...
Чем питается жизнь?..- радость с горем воюют опять...
Со-творец – разность сил, воля, знание, мудрость и вера,
Что  ЛЮБОВЬ ко ВСЕМУ
 - Ключ Небес и Земная Печать...



Благодарю замечательную болгарскую поэтессу
Марию Магдалену Костадинову http://www.stihi.ru/avtor/mariniki
за яркий и глубокий перевод моего стихотворения:

Ключът Небесен и Земния Печат

В света на мисли и чувства с векове изгубени кръжим,
ту в нирвана се реем, ту внезапно в страст изпадаме...
Прекалено много ловци, и сякаш малко перли безценни...
И накрая на илюзиите в бездната съвсем пропадаме.

Хитрува Змеят на Енергията, знаейки, че сме грешни...
Изкривяванео на сферите може временно истината да скрие...
Но лъчът светлина даже мрака пронизва, безкрайно черен...-
Да се скъса невъзможно е нишката вечна на провидението...

Как да проникне душата под нивото на "хляб и зрелища",
да се съберат на съдбата фрагментите хармонично в едно?...
Съ-творец - тази мисъл, от разума в небето възнесена,..-
ако е съдено от съдбата - ще лети вечно в пространството...

Кое най-важно е за душата?..- яростно спорят тамян и сяра...
С какво животът се храни?..- радостта с горестта пак воюват...
Съ-творец - разновидност на сила, воля, знание, мъдрост и вяра,
защото ЛЮБОВТА КЪМ ВСИЧКИ - е Ключът Небесен и Земния Печат...


*
"Сквозь Время и Пространство"
иллюстрация - Josephine Wall "Millenium Tree"