Великдень

Леся Романчук
Паски продають у магазині.
Дорого. Купують. Дивина.
Чи перевелися в Україні
Вправні швидкорукі господині?
Хліба не спече ані одна.

Не того, що ми такі несправні,
Наша то біда, а не вина,
Ми ж «емансіпе», ми рівноправні,
Розгубили звичаї прадавні,
Хліб із печі - сива давнина.

Як її у церкві освятити,
Паску із колгоспної печі?
Хай рум'яні, пишні калачі,
Що колись згадають наші діти?

Тож хоч раз на рік у кожній хаті
Мусить тісто дихать на столі,
І над ним нехай чаклує мати
У домашній згоді і теплі.

Розлетяться діти і онуки
Врізнобіч від дому. Отоді б
Їм згадати материні руки,
Що місили великодний хліб.
1988