Гей у полi крае землю ратай...

Иван Андрощук
Гей у полі крає землю ратай,
Ген за ним чорніє борозна.
В свіжі скиби грузнуть босі п'яти,
Блискає в волоссі сивина.

Над землею пара даль туманить –
Дихає планета молода,-
Що ж ти розтривожився, буланий?
Що ж ти зупинилася, гніда?

Чорна хмара сонця не закрила,
Вітер не здійнявся з-над ріки –
Вихором на конях налетіли
Дикі степові кочівники.

Поглядів чужинських лютий полиск,
Карканням воронячим – слова…
Лунко в недоораному полі
Зойкнула струною тятива.

Ген у небі – оком не дістати –
Жайворонка грудка голосна.
Ой у полі крає землю ратай,
Ген за ним – червона борозна…