Визволення поета

Иван Андрощук
Визволення поета

Коли він помер,
Чорний і білий ангели
Полетіли ні з чим.
Коли він помер,
За його труною йшли тисячі –
Це він
У кожному з нас
Ішов за своєю труною
Це він
У кожному з нас
Приходив на свою могилу
І не було смутку в наших очах.
Коли він помер,
Його часто бачили
В різних країнах
В різних обличчях;
Коли до нього звертались,
Він ввічливо говорив: «Ви помилились»,-
Однак було видно, що він упізнав і радий зустрічі.
У шелесті дерев, бального шовку, в дзижчанні двигунів і бджіл, у гуркоті грому  і  голосах звірів та людей впізнавали його голос
У дружньому потиску  руки,  в  дотику коханого (коханої), у поривах вітру й струменях дощу  відчували його дотик
Коли він помер, ми відчули душі тварин і дерев, доріг і міст, вітру й музики, душі земних та небесних тіл і душу ближнього,
Бо він став кожним з людей, звірів і дерев і кожною з речей
І кожен з нас впізнавав його (й себе) в усіх і в усьому.
Його смерть була визволенням могутнього духу від ланцюгів людського тіла і життя.

П 'яний свободою,
Він не знав і не хотів знати,
Що це визволення
Було новим ув 'язненням,
На цей раз довічним.