Бабочка. Петър Алипиев

Юрий Сарсаков
Узоры разноцветные откуда
на крылышках, мерцающих огнем?
Ты маленькое трепетное чудо –
сиянье золотое хмурым днем.

Но для чего, скажи мне, Бога ради,
все эти краски неземных картин,
и брызги света на небесной глади –
чтобы прожить на свете день один?


Пеперуда

Със тези жълто-сини точки, лудо
разхвърляни, с кафявото по тях –
ти си едно ненужно малко чудо,
едно сияние от златен прах.

Но за какво ти е на тебе тази
феерия от цвят необяснен,
тез линии и пръски, и талази.
За да живее всичко само ден?