Берримен Джон. John Berryman. Dream song 125

Булгаков Александр Сергеевич
DREAM SONG 125

Bards freezing, naked, up to the neck in water, 
wholly in dark, time limited, different from
initiations now:
the class in writing, clothed & dry & light, 
unlimited time, till Poetry takes some, 
nobody reads them though,

no trumpets, no solemn instauration no change; 
no commissions, ladies high in soulful praise
pal(none)
costumes as usual, turtleneck sweaters, loafers, 
in & among the busy Many who brays
art is if anything fun.

I say the subject was given as of old, 
prescribed the technical treatment, tests really tests
were set by the masters & graded. 
I say the paralyzed fear lest one's not one 
is back with us forever, worsts & bests 
spring for the public, faded.

Песня мечты 125

поэты холодные, голодные, по шею в воде
ограниченные лишь временем, целиком во тьме
в отличие от здесь сидящих:
жующих, пишущих в еде, в тепле,
время не ограниченно никем, ничем
слава придёт до того, как в ящик

а пока без фанфар, без труб, без дам,
тет-а-тет с поэмами, что напополам
да, дружище, хлам,
но в оправданье могу сказать всем вам,
что мыслями я в творении, там,
где каждому по его делам

хочется, чтобы до вас дошло,
что это храбрейшее ремесло,
не ради забавы, не ради смеха
главное - не потерять нутро, 
и чувствовать сердцем, что есть то,
что не для публики, не вам в утеху.