Крокодилска драма

Весела Йосифова
(Другую версию "Крокодиловой драме" Владислава Евсеева - вольную интерпретацию) :))



Имало един нежен крокодил,
който влюбил се веднъж
в крокодилица една.
Ех, каква любов голяма
във сърцето му се разтуптя,
там дълбоко във калта,
му се стори златна тя.
Както е известно - любовта,
идва в „сляпата неделя”.

Крокодилски я целувал,
винаги за нея носил улов.
Още с първата зора,
скачал в мътните блата.
Крокодилката добра,
със любов, в отплата,
народила му деца –
крокодили – цяло ято.

Но веднъж, ловейки риба,
в лепкавата кал видял,
поизлегнала се дивно
и на хълбок позаспала,
млада крокодилица една,
с тен на чуден манекен.
Мигом улова й дал,
позабравяйки децата.
И в калта се овъргалял...

Ах, дъртака крокодил,
се облажил с младо тяло.

Приказката има си и край,
крокодилски, но с поука –
въпреки че крокодилски сълзи лял,
похотливеца си остарял
сам във лепкавата кал,
докато не се превърнал в мумия.
 

Оригинал Владислава Евсеева:

КРОКОДИЛОВА ДРАМА
   
Жил да был крокодил…
он однажды влюбился
 и любовь, как всегда,
называл золотой…
пусть она – крокодилица …
сердце томилось
 перед встречей с возлюбленной
 в тине густой…

Как умел, так ласкал
 и дышал над красоткой…
самый крупный улов
 ей всегда приносил…
ждал её на заре,
проклиная неловкость…
не жалел для неё
 ни талантов, ни сил…

О себе позабыл…
похудел… спал урывками…
к ней стремился всегда,
источая любовь…
а однажды принёс
 двухметровую рыбину,
чтобы вместе покушать
 без выспренних слов…

Года два пронеслось…
детки милые выросли…
по весне он опять
 ей подарок тащил…
Знать, напрасно старался:
на заводи илистой
 у любимой – иной,
молодой крокодил…

Да, не очень
 приятные метаморфозы
 ожидают порой
 тех, кто любит всерьёз…
Он сдержал, как герой,
крокодиловы слёзы
 и в другие края
 потихоньку уполз…