Не думай, матушка. Пейо Яворов

Юрий Сарсаков
Не думай, матушка, о том,
что истрепался я в пути
и что устал свой крест нести
и память о тебе остыла.

Не думай, матушка, о том...
Да может ли такое быть –
ту бессердечную забыть,
что в этот мир меня явила?


Напразно, майко

Напразно, майко, се боиш,
че скитане ме изхаби, –
че ти си вече може би
от син забравена остала.

Напразно, майко, се боиш...
Та мога ли забрави аз
немилостивата оназ,
живот която ми е дала.