Це було учора

Валерий Калмыков
                ***
                Онуку Богдану


                це було учора               
                десь уранці-рано
                мати йшла до ринку
                крізь імлу туманну

                мати йшла до ринку
                несла огірочки
                та ще трішки моркви
                та якісь клумочки

                сидів я у хаті
                на вікні чи з краю
                кози волохаті
                бігли від сараю
       
                то моя бабуся
                виганяла з двору
                щось їм говорила
                та дивилась вгору

                чи нема хмарини
                може дощ на часі
                у вікно краплини
                стукотять сріблясті

                батько до роботи
                мати до базару
                хлопчика на бабцю
                полишили стару

                та моя бабуся
                була ще моторна
                зварить мені кашку
                дасть курчатам корму

                зробить все у хаті
                зробить все на дворі
                не жаліє руки
                та ні ноги хворі

                що пройшли крізь війни
                та голодомори
                та в держустановах
                чорні коридори

                раз у раз на мене
                пильно поглядає
                потім обійніме
                та й розповідає

                що було учора
                десь уранці-рано
                півстоліття тому
                крізь імлу туманну

                21.06.2010