Рыбалки. На украинском языке

Раиса Андрющенко
Якось  троє  на  рибалці,
Випивши  по  добрій  чарці,
Згадували  про  минуле  ,
Що  і  як  у  кого  було.

Довго  й  мудро  говорили,
Слів  для  діла  не  жаліли  -
Про  роботу,  про  рибалку,
Гроші,  тещу,  спорт  і  чарку.

Раптом  вскочив  дід  Петро:
«Ой,  забувсь,  давно  було!
Розкажу  про  билину, 
Що  була  у  давнину!

Ловив  рибу  на  макуху,
А  спіймав  сусіда  вухо,
Про  це  знало  все  село, 
Аж  до  місто  донесло!

Як  це  трапилось?!..  Скажу!
Чисту  правду  докажу!»
В  руки  вудочку  схопив  -
Чарку  всю  до  дна  допив:

«Побожуся,  геть  не  знав,
Що  за  мною  Гнат  стояв,
Розмахнувся    я    як  слід  -
Та  й  попався  мій  сусід!

Він  аж  зойкнув,  заволав  -
Гачок  з  вуха  провисав,
Витягти  його  не  зміг  -
Тож сусід в  медпункт  побіг!

А  за  ним  і  я  туди  -
Треба  ж  виручать  з  біди!
Фельдшер  витяг  крючка  з  вуха,
Я  ж  сусіда  тільки  й  слухав!…

Показати,  як  було  ?!?!..»
Діда  вліво  повело...
Достає  з  мішка  макуху  -
Двоє  вскочили  щодуху.

Репетують:  «Дід,  не  рухай!,
«Обережно!  Вчешеш  вухо!»,
Але  дід  «бувалий»  був  -
Обережність - не  забув!

З  діда  довго  реготали
По  чарчині  добрій  втяли.
Позбиравши  свої  речі,
В  магазин  зайшли  під  вечір,
А  на  ранок  знов  село
І  шуміло,  і  гуло….