Ты видишь, время, что творится в поднебесье?

Светлана Шиманская
Подземный город от ударов содрогнулся,
Зависли мысли, зацепившись за мгновенья...-
Свирепый монстр в бездне хаоса проснулся
И жрёт безжалостно свет счастья и терпенья...

И, как ни странно, разум к страху привыкает,
Пытаясь выжить в кулаке суровых буден...
Над бездной мрака птицей огненной летает,
Судьбе доверив то, что есть и то, что будет...

Ты видишь, время, что творится в поднебесье?..
Волною нежности омой людские души!
Заставь пространство чтить законы равновесья –
Не дай частицам бытия себя разрушить!..

Нас защити иль забери... – тебе виднее,
Как нам помочь в момент бездонных испытаний...
Но укрепи, чтоб стали духом мы сильнее!
Печатью мудрости скрепи обрывки знаний!..

Услышь нас, вечность, ты есть то, во что мы верим!..

*  *  *

Благодарю болгарскую поэтессу Марию Магдалену Костадинову
http://www.stihi.ru/avtor/mariniki за чудесный перевод стихотворения!

Ти виждаш ли, време, какво се случва в небесата?

В ужас потрепера подземният град от тежките удари
зависими мисли, след погрома породени...-
Свирепо чудовище в бездната на хаоса се събуди
и без жал изяжда светлината на щастието и търпението ...

И някак странно, умът към страха привиква,
опитвайки се да оцелее в юмрука на сурово ежедневие ...
Над бездната на мрака птица огнена полита,
доверявайки на съдбата това, което е и което ще бъде ...

Ти виждаш ли, време, какво се случва в небесата? ..
С вълна от нежност измий душите на хората!
Нека пространството почита законите на равновесието-
не позволявай частиците на битието да се саморазрушат! ..

Защити ни или ни вземи ... – най-добре знаеш ти,
как да ни помогнеш в мигове на неизмерими изпитания ...
Но укрепи душите ни, за да станем духом по-силни!
С печата на мъдростта скрепи листовете на познанието! ..

Чуй ни, вечност, ти си това, в което ние вярваме! ..



*
"Сквозь время и пространство"
Иллюстрация - Leohao - Monuments