Я позабуду Вас..

Юлия Опель
Я позабуду Вас, мой милый друг,
Мгновенья наших встреч, подобных чуду,
Томленья месяцы и нежность рук, -
Умрут, исчезнут – Так я позабуду!

Что сделано, то сделано. Но, вдруг
Вы броситесь с мольбой и ложью сладкой
К ногам моим – померкнет мир вокруг
«Забыть, забыть!», - шептать начну украдкой.

И удивлюсь – любовь ещё жива,
И все мои обеты, клятвы – хрупки...
Да, это факт. Природа такова:
Идут вразрез желанья и поступки.

То, что хотим, имеем не всегда.
С природой спорить тщетно, господа.

Edna St. Vincent Millay
 I shall forget you...

I shall forget you presently, my dear,
So make the most of this, your little day,
Your little month, your little half a year,
Ere I forget, or die, or move away,

And we are done forever; by and by
I shall forget you, as I said, but now,
If you entreat me with your loveliest lie
I will protest you with my favourite vow.

I would indeed that love were longer-lived,
And oaths were not so brittle as they are,
But so it is, and nature has contrived

To struggle on without a break thus far, -
Whether or not we find what we are seeking
Is idle, biologically speaking.