Поговорки на голландском. Wie weet er meer?

Raoul
Niet lulle maar poetsen -
(niet denken maar doen)

- dat is als kakku zonder douwe
(het is heel eenvoudig)

- hij heb hem een end uit zn broek hangu - (hij leeft royaal)

- Van 'n mooi bord kиje nie ete
(mooie spullen zijn niet altijd goed)

- Die heeft een snee in z'n neus -
(Hij is dronken)

- Opoe Herfst
(bemoeial)

- Zeike en scheite
(Twee dingen tegelijk doen)

Geen boodschap zo goed als dat je num zelluf doet
(Doe 't lekker zelf ..)

Zo oud als de weg naar Kralingen.

Sterf-op-straat worst (Cervelaatworst)

Of Ie Worst Lus!
(als iemand je niet verstaat)

Wazzeggie? Als Ie Val dan leggie
(spreekt voor zich)

Pleurt op
(deze ook)

Dr mot gewaruk worre.
(er is werk aan de winkel)

Ik loop OP de Coolsingel
(ook Rotterdams)

Mag ik de zout?
(de rest van NL zegt HET zout)

Kaakie
(biscuitje, in 020)

Juut (= agent)
Kittekar (=politiewagen)
Kwikkies (= staartjes)
Varken en blik (= veger en blik)

Op het Witte Huis sta je hoger (als er iemand op je tenen staat)

Zo safe als de bank van Mees (Rotterdamse bankiersfamilie)


krijgt nou tiete!

teert op
(ga weg)

Een lekker bakkie pleur ken er ook altijd wel in. (kopje koffie)

Krotenkoker = sullerige klootzak

peen en ui=hutspot
kaantjes= uitgebakken spek
hol tor
reetketelsteen

die heeft m ook niet versleten met piesen= zooitje kinderen

je moer (je moeder )
opoe op visitie (menstruatie )

Pluk me kaal straat (Puntegaalstraat waar vroeger de belastingdienst zat)

in het lel vallen (in het water pleuren)
Joh, pleurT op" (met de nadruk op de T)

-Het komt op als kakke
(impulsief gedrag)

- Ze heb een jasje uitgetrokken
(ze is dunner geworden)

- Ik ga ff jubelen
(ik ga even naar het toilet)

-As is verbrande turf
(onzekere situaties als er dit gebeurd dan)

- dat is lood om oud ijzer
(dat maakt niets uit)

- Ze gooit je aan stuurboord d'r uit en haalt je aan bakboord weer op.
(ze is niet te vertrouwen)

- Ik ga naar hauze waar de wandlauze tegen de muur opkrauze

- ik ben even oud als m'n hande maar niet als m'n tande m'n neus en m'n ore zijn tegelijk gebore

- Geef' tum op ze sodemieter, als je tenminste weet waar die zit.

Hij heb een goed hart, het zou allenig gekookt op zijn rug motte hange zodat de honde derbij kenne.
(Hij is niet zo'n aardige meneer)

metro betekent:
Met
Een
Teringgang
Rotterdam
Onderdoor

Joh doe nie zo aggenebbies
(vrijvertaald doe niet zo raar)

Je stink uit je straatjuh...
 
hebbie peper in je reet..

kappe nou...
 
(rotterdams scheldwoord) graap he))

"Ronddraaien als een drol in een pispot". (Als je niet stil kunt zitten)

"Zo fijn als gemalen poppenstront". (Als je erg gelovig bent)

"Poepen zonder douwen". (Als iets heel erg makkelijk gaat)

"Ga toch fietsen stelen op de Coolsingel". (Donder een end op...)