Алесю Рязанаву

Анатоль Кудласевич
АЛЕСЮ РАЗАНАВУ

       Чаму я спаліў Каран, Бхагават-Гіту, Ніцшэ,
         Рэрыхаў і інш.

Калі я каталік і мусульманін,
будыст, баптыст і ламаіст, --
называюся яшчэ і праваслаўным –
якой веры я?
НІЯКАЙ!

Калі я іду ўправа і ўлева,
у адначассе назад і ўперад,
уверх падскокваю і ў той жа час
зарываюся ў зямлю, нібы крот –
куды іду я?
НІКУДЫ!

Калі спавядаюся Хрысту,
пакланяюся Алаху, Буду,
прывячаю Крышну і Ламу,
прымаю Рэрыхаў і Блавацкую, нібы пасланнікаў Божых –
Каму малюся я?
НІКОМУ!

Калі я з вамі і з тымі,
з першымі і з апошнімі,
з крайнімі і сярэднімі –
з кім я?
САМ ПА САБЕ!

Калі рухаешся ў розныя бакі – адначасова –
СТАІШ НА МЕСЦЫ!

Калі вызнаннік усіх рэлігій –
ЖЫВЕШ БЕЗ БОГА!