Джойс Килмер. Дерево

Вячеслав Чистяков
Дерево

Сравню я вряд ли стих любой,
Простое дерево, с тобой.

Кормящей матери-земле
Ты сыном выглядишь вполне.   

Ты Бога молишь день и ночь,
Воздевши ветви во всю мочь.   

Потом, малиновок гнездом   
Украсить можешь кроны дом.

А гость тебе - и дождь желанный,
И выпавший снежок нежданный.

Дурак, как я, стихи поет, -
Жизнь дереву сам Бог дает.

 
Trees

Joyce Kilmer

I THINK that I shall never see
A poem lovely as a tree.

A tree whose hungry mouth is prest
Against the sweet earth’s flowing breast.

A tree that looks at God all day,
And lifts her leafy arms to prey;

A tree that may in summer wear
A nest of robins in her hair.

Upon whose bosom snow has lain;
Who intimately lives with rain.

Poems are made by fools like me,
But only God can make a tree.