Збигнев Херберт. Я бы хотел...

Глеб Ходорковский
             я бы хотел описать самые простые чувства
             радость или печаль
             но не так как все это делают
             обращаясь к лучам солнца или струям дождя.
    
             я хочу описать свет
             рождающийся во мне
             только я знаю
             что он не похож
             ни на какую из звёзд -
             он не так ясен
             не так чист
             и неуверен

             Я хочу описать мужество
             но не тащить за собой
             покрытого пылью льва
            
             и беспокойство
             не встряхивая
             стакан воды

             Иначе говоря
             я бы отдал все иносказания
             за одно выражение
             как ребро
             вылущенное из грудИ
             за одно только слово
             которое поместилось бы
             в границах моей кожи

             но это невозможно

             и чтобы сказать что люблю -
             бегаю как сумасшедший
             срывая охапки птиц
             и нежность моя
             которая совсем не из воды
             у воды просит
             лицо

             и гнев мой
             отличается от огня
             заняв у него
             многозначные языки

             так всё
             перемешалось во мне
             то что седые господа
             раз и навсегда разделили
             и сказали
             это
             подлежащее
             а это -
             сказуемое

             засыпаем
             одна рука
             под головой
             другая
             в куче планет

             а ступни нас оставляют
             и землю смакуют
             маленькими корешкАми

             которые утром
             мы отрываем
             с болью.
         

              * * *


hcia;bym opisa; najprostsze wzruszenie
rado;; lub smutek
ale nie tak jak robi; to inni
si;gaj;c po promienie deszczu albo s;o;ca

chcia;bym opisa; ;wiat;o
kt;re we mnie si; rodzi
ale wiem ;e nie jest ono podobne
do ;adnej gwiazdy
bo jest nie tak jasne
nie tak czyste
i niepewne

chcia;bym opisa; m;stwo
nie ci;gn;c za sob; zakurzonego lwa
a tak;e niepok;j
nie potrz;saj;c szklank; pe;n; wody

inaczej m;wi;c
oddam wszystkie przeno;nie
za jeden wyraz
wy;uskany z piersi jak ;ebro
za jedno s;owo
kt;re mie;ci si;
w granicach mojej sk;ry

ale nie jest to wida; mo;liwe

i aby powiedzie; - kocham
biegam jak szalony
zrywaj;c nar;cza ptak;w
i tkliwo;; moja
kt;ra nie jest przecie; w wody
prosi wod; o twarz

i gniew r;;ny od ognia
po;ycza od niego
wielom;wnego j;zyka

tak si; miesza
tak si; miesza
we mnie
to co siwi panowie
podzielili raz na zawsze
i powiedzieli
to jest podmiot
a to przedmiot

zasypiamy
z jedn; r;k; pod g;ow;
a z drug; w kopcu planet

a stopy opuszczaj; nas
i smakuj; ziemi;
ma;ymi korzonkami
kt;re rano
odrywamy bole;nie